Skolresa till Gdansk och dess omnejd

Norra Polens största stad

Beskrivning

Gdańsk som är beläget vid Östersjökusten anses vara den andra i raden bland Polens mest omtyckta turiststäder. Det är här som andra världskriget började den 1 september 1939 och och det är också här som den fackliga rörelsen Solidarnosc under ledning av Lech Walesa föddes. Bärnstenens huvudstad bjuder på ståtliga monument, charmiga gränder och en region känd för sin motståndskamp under tidernas lopp.

Program

Dag 1
Ankomst till Gdansk
Dag 2
GDANSK / Gamla Staden

Förmiddag: Guidad tur i Gamla staden (Glowne Miasto) till Kungliga rutten, Neptunusfontänen, den vackra Mariackagatan och vattenkastare. Vi går in i Artusgården och Notre-Dame-Katedralen - Europas största tegelstenskyrka. Vi strosar längs Motala och upptäcker det medeltida Europas största lyftkranar och Kornbodarnas ö (Wyspa Spichrzow). Som tillval finns det en uppvisning av hur man krossar bärnsten.
Eftermiddag: Guidad tur på Solidaritetscentret och vid Monumentet över de stupade varvsarbetarna. Dagen avslutas vid Sankta Bridgetbasilikan med världens största altare av bärnsten - före detta mötesplats av de oppositionella mot kommunism.
Dag 3
SZTUTOWO - GDANSK / Westerplatte

Förmiddag: Utflykt till Sztutowo. Guidad tur på Stutthofmuseet - nazisternas första koncentrationsläger på det nuvarande polska territoriet. Utställningen kompletteras med dokumentärfilmer om naziockupationen.
Eftermiddag: Guidad tur på Westerplatte-halvön vid försvarspost nr. 1 och vid monumentet tillägnat försvararna av Westerplatte.
Dag 4
MALBORK

Förmiddag: Utflykt till Malbork. Guidad tur på Korsriddarnas borg i Malbork - gotikens största fästning i Europa (UNESCO - 1997).
Eftermiddag: Ledig eftermiddag. Tillval: vi söker efter bärnsten i Östersjön under kvällen.
Dag 5
Avresa